ΕΝΟΤΗΤΑ 10.0 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΜΕΤΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
ΜΕΡΟΣ Γ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ
10.10 Δήλωση Εκπροσώπησης Καταχωρημένου Μετρητή Φορτίου
  1. Οι Εκπρόσωποι Φορτίου οφείλουν να υποβάλλουν στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ Δήλωση Εκπροσώπησης Μετρητή, στην οποία καθορίζεται ο Καταχωρημένος Μετρητής Φορτίου τον οποίο εκπροσωπούν και το ποσοστό ή η ποσότητα ενέργειας που εκπροσωπούν ανά Περίοδο Εκκαθάρισης Αποκλίσεων. Οι Δηλώσεις αυτές υποβάλλονται άπαξ την πρώτη φορά κατά την οποία ο Εκπρόσωπος Φορτίου υποβάλλει Δήλωση Φορτίου και κάθε φορά που επέρχεται αλλαγή είτε ως προς τον Καταχωρημένο Μετρητή Φορτίου είτε ως προς το ποσοστό ή την ποσότητα ενέργειας εκπροσώπησης. Δεν απαιτείται υποβολή Δήλωσης Εκπροσώπησης Μετρητή στην περίπτωση κατά την οποία ο Εκπρόσωπος Φορτίου επιθυμεί να εκπροσωπήσει Μετρητή Διασύνδεσης.
  2. Με την υποβολή Δήλωσης Εκπροσώπησης Μετρητή ο Εκπρόσωπος Φορτίου δηλώνει ότι βρίσκεται σε ισχύ με τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης του οποίου βρίσκεται ο μετρητής, σύμβαση από την οποία προκύπτει εκπροσώπηση του μετρητή από τον Εκπρόσωπο Φορτίου.
  3. Σε περίπτωση κατά την οποία Καταχωρημένος Μετρητής Φορτίου δεν εκπροσωπείται ή το συνολικό ποσοστό εκπροσώπησης είναι μικρότερο του 100%, για μία ή περισσότερες Περιόδους Εκκαθάρισης Αποκλίσεων, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Πελάτη στον οποίο αντιστοιχεί ο Μετρητής. Εάν συντρέχει περίπτωση οικειοθελούς διακοπής της τροφοδοσίας, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ μεριμνά για τη διακοπή τροφοδοσίας των εγκαταστάσεων του Πελάτη και διαγράφει το μετρητή από το Μητρώο Καταχωρημένων Μετρητών. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει οικειοθελής διακοπή της τροφοδοσίας, ο Διαχειριστής του Συστήματος, ανάλογα με τη σχετική δήλωση του Πελάτη και κατά τον τρόπο εκπροσώπησής του που ο ίδιος υποδεικνύει, αντιστοιχίζει τον μετρητή είτε με άλλους Προμηθευτές, εφόσον μαζί με την ως άνω δήλωση προσκομίσει στον Διαχειριστή και σχετική δήλωση αποδοχής της εκπροσώπησης από τους Προμηθευτές, είτε με τον ίδιο τον Πελάτη, ο οποίος στην τελευταία περίπτωση δρα ως Αυτοπρομηθευόμενος Πελάτης και οφείλει να συμμορφωθεί με τις σχετικές διατάξεις του παρόντος Κώδικα. Τέλος, σε περίπτωση μη υποβολής σχετικής δήλωσης του Πελάτη ή μη συμμόρφωσης με τις επιταγές του προηγούμενου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, ο Διαχειριστής του Συστήματος μεριμνά για τη διακοπή τροφοδοσίας των εγκαταστάσεων του Πελάτη.
  4. Σε περίπτωση κατά την οποία το άθροισμα των ποσοστών εκπροσώπησης για έναν Μετρητή Φορτίου υπερβαίνει για μία ή περισσότερες Περιόδους Εκκαθάρισης Αποκλίσεων το 100%, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους Εκπροσώπους Φορτίου, που εκπροσωπούν τον συγκεκριμένο Μετρητή και να τους ζητήσει να διορθώσουν τις Δηλώσεις Εκπροσώπησης Μετρητή. Σε περίπτωση κατά την οποία το πρόβλημα παραμένει, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ επικοινωνεί άμεσα με τον Πελάτη από τον οποίο ζητά να προσδιορίσει τον τρόπο εκπροσώπησής του, ώστε το συνολικό ποσοστό εκπροσώπησής του για κάθε Περίοδο Εκκαθάρισης Αποκλίσεων να είναι 100%.
  5. Δεν απαιτείται Δήλωση Εκπροσώπησης των Καταχωρημένων Μετρητών Φορτίου των Πελατών του Προμηθευτή του οποίου καταγγέλθηκε ή λύθηκε αυτοδίκαια η Σύμβαση Συναλλαγών Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου. Η εκπροσώπηση των Καταχωρημένων Μετρητών Φορτίου από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου λύεται σε διάστημα τριών (3) μηνών από την ημερομηνία ενεργοποίησης του Προμηθευτή. Προκειμένου να μην διακοπεί η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια των Πελατών είναι απαραίτητη η προσκόμιση Δήλωσης Εκπροσώπησης των Καταχωρημένων Μετρητών τους από Προμηθευτή της επιλογής τους.