ΕΝΟΤΗΤΑ 10.0 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΜΕΤΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
ΜΕΡΟΣ Ε. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
    1. Οι μετρήσεις που συλλέγονται από τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ υπόκεινται σε αυτόματη πιστοποίηση και επαλήθευση, σε προσαρμογή των μετρήσεων, καθώς και σε διόρθωση ή εκτίμηση εάν είναι αναγκαίο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα Ενότητα. Από τη διαδικασία αυτή προκύπτουν τα Δεδομένα Μετρήσεων.
    2. Σε όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται στον παρόντα Κώδικα και στις οποίες απαιτούνται δεδομένα που αφορούν σε μετρήσεις χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο τα Δεδομένα Μετρήσεων.
    3. Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ δύναται να ζητά τη συνδρομή των Εκπροσώπων Μετρητών και των Διαχειριστών του Δικτύου Διανομής για τη διόρθωση ή εκτίμηση των μετρήσεων.
    1. Η πιστοποίηση και ο έλεγχος των μετρήσεων διενεργείται για όλες τις μετρήσεις Καταχωρημένων Μετρητών με αυτόματο τρόπο, αμέσως μετά τη συλλογή των μετρήσεων, από το κεντρικό σύστημα διαχείρισης των μετρήσεων.
    2. Στη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου των μετρήσεων περιλαμβάνεται η διαπίστωση σφαλμάτων στις μετρήσεις, τα οποία μπορεί να οφείλονται στις συνθήκες λειτουργίας ή σε βλάβες του λογισμικού ή του τεχνικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και σφαλμάτων του συστήματος επικοινωνιών, καθώς και αποκλίσεων των μετρήσεων από τα προκαθορισμένα όρια ακριβείας και σφαλμάτων όπως αυτά ορίζονται στις υποενότητες 10.15 έως 10.20 του παρόντος Κώδικα.
       
    3. Η πιστοποίηση και ο έλεγχος των μετρήσεων συνίσταται στα εξής:

      Α) Έλεγχος της συμβατότητας των μετρήσεων και της διαδικασίας συλλογής τους με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

      Β) Έλεγχος αντιστοιχίας των δεδομένων των μετασχηματιστών μετρήσεων με τις ληφθείσες μετρήσεις, εφόσον τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα.

      Γ) Επαλήθευση της εξαγωγής των μετρούμενων ποσοτήτων από τα πρωτογενή δεδομένα που μεταδίδονται ηλεκτρονικά.

      Δ) Έλεγχος του συγχρονισμού του ρολογιού του μετρητή.

      Ε) Έλεγχος επάρκειας του ηλεκτρονικού μέσου αποθήκευσης δεδομένων του μετρητή.

      ΣΤ) Παρακολούθηση μηνυμάτων σφάλματος, σημάνσεων και συναγερμών που λαμβάνονται από τον μετρητή.

      Ζ) Σύγκριση μεταξύ των μετρήσεων Κύριου Μετρητή και Εναλλακτικού Μετρητή, εφόσον είναι εγκατεστημένος, και μεταξύ των μετρήσεων Καταχωρημένων Μετρητών και Μετρητών Ελέγχου

    4. Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ δύναται να εφαρμόζει αυτοματοποιημένες διαδικασίες πιστοποίησης και ελέγχου μετρήσεων, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο.
    5. Λεπτομέρειες για τις μεθόδους πιστοποίησης και ελέγχου των μετρήσεων ρυθμίζονται στο Εγχειρίδιο Μετρητών και Μετρήσεων του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΜΗΕ.
    1. Εάν οι μετρήσεις που συλλέγονται από Καταχωρημένο Μετρητή, πιστοποιηθούν επιτυχώς σύμφωνα με τη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου κατά το 10.16 10.17του παρόντος Κώδικα, αναγνωρίζονται ως Δεδομένα Μετρήσεων κατόπιν της προσαρμογής των αριθμητικών τιμών τους κατά το 10.19 10.20 του παρόντος Κώδικα.
    2. Εάν οι μετρήσεις που συλλέγονται από Καταχωρημένο Μετρητή, δεν πιστοποιηθούν επιτυχώς σύμφωνα με τη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου κατά το 10.16 του παρόντος Κώδικα ή δεν είναι διαθέσιμες, ακολουθείται η εξής διαδικασία:

      Α) Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ ενημερώνει σχετικά με το πρόβλημα: α) τους Εκπροσώπους του Μετρητή, αν πρόκειται για Μετρητή Παραγωγής ή Μετρητή Φορτίου ή Εναλλακτικό Μετρητή αντίστοιχου Κύριου Μετρητή ή Μετρητή Απευθείας Γραμμής, και β) τον αρμόδιο Διαχειριστή του Δικτύου, αν πρόκειται για Καταχωρημένο Μετρητή Ορίων Δικτύου Διανομής.

      Β) Οι Εκπρόσωποι Μετρητών Παραγωγής, ή Μετρητών Φορτίου ή Εναλλακτικών Μετρητών αντίστοιχου Κύριου Μετρητή ή Μετρητών Απευθείας Γραμμών, ή ο αρμόδιος Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής για τους Καταχωρημένους Μετρητές Ορίων Δικτύου, αφού λάβουν γνώση του προβλήματος σύμφωνα με τα παραπάνω, οφείλουν να προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εν συνεχεία:

      (1) Παρέχουν στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ κάθε δυνατή ενημέρωση για τα αίτια του προβλήματος και τις ενέργειες στις οποίες δύνανται να προβούν για την αντιμετώπισή του, και

      (2) Παρέχουν στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ τεκμηριωμένη εκτίμηση της ποσότητας ενέργειας η οποία δεν μετρήθηκε ορθά, ανά Περίοδο Εκκαθάρισης Αποκλίσεων.

      Γ) Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ ή ο αρμόδιος Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής ή ο κάτοχος άδειας διαχείρισης και κυριότητας της Απευθείας Γραμμής, για τους Καταχωρημένους Μετρητές οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο ΕΣΜΗΕ ή στο Δίκτυο Διανομής ή σε Απευθείας Γραμμές αντίστοιχα, αφού διαπιστώσουν τα αίτια του προβλήματος προβαίνουν στις ακόλουθες ενέργειες:

      (1) Αν το πρόβλημα οφείλεται σε αστοχία της Μετρητικής Διάταξης μεριμνούν για την επισκευή ή την ολική ή μερική αντικατάστασή της.

      (2) Αν το πρόβλημα οφείλεται στη τηλεπικοινωνιακή σύνδεση του μετρητή προβαίνουν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

      (3) Ειδικά όταν πρόκειται για Καταχωρημένο Μετρητή Φορτίου ή Παραγωγής ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ ενημερώνει τον Πελάτη ή τον Παραγωγό αντίστοιχα, στις εγκαταστάσεις του οποίου είναι εγκατεστημένος ο Μετρητής.
      Δ) Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ προβαίνει σε διόρθωση ή εκτίμηση των μετρήσεων κατά το 10.18 του παρόντος Κώδικα. Οι μετρήσεις που προκύπτουν αναγνωρίζονται ως Δεδομένα Μετρήσεων κατόπιν της προσαρμογής των αριθμητικών τιμών τους κατά το 10.20 του παρόντος Κώδικα.

    3. Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ, οι Διαχειριστές του Δικτύου Διανομής και οι κάτοχοι άδειας διαχείρισης και κυριότητας Απευθείας Γραμμών οφείλουν να προβαίνουν σε κάθε αναγκαία ενέργεια ώστε κάθε πρόβλημα στους Καταχωρημένους Μετρητές οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο ΕΣΜΗΕ ή στο Δίκτυο Διανομής ή σε Απευθείας Γραμμές αντίστοιχα να επιλύεται το συντομότερο δυνατό και το αργότερο εντός 72 ωρών.
    1. Στην περίπτωση κατά την οποία οι μετρήσεις Κύριου Μετρητή δεν είναι διαθέσιμες ή δεν πιστοποιηθούν επιτυχώς σύμφωνα με τη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ χρησιμοποιεί για τον καθορισμό των Δεδομένων Μετρήσεων τις μετρήσεις του Εναλλακτικού Μετρητή, εφόσον αυτές πιστοποιούνται επιτυχώς σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία.
    2. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υφίσταται Εναλλακτικός Μετρητής και οι μετρήσεις του Καταχωρημένου Μετρητή δεν είναι διαθέσιμες ή δεν πιστοποιηθούν επιτυχώς σύμφωνα με τη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου ή στην περίπτωση που αμφότερες οι μετρήσεις Κύριου και Εναλλακτικού Μετρητή δεν είναι διαθέσιμες ή δεν πιστοποιηθούν επιτυχώς σύμφωνα με τη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου, διενεργείται εκτίμηση των Δεδομένων Μετρήσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 3 έως και 6 του 10.18.
    3. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 της παρούσας υποενότητας, για τη διόρθωση ή εκτίμηση της ποσότητας ενέργειας που εγχέεται από Μονάδες Παραγωγής, λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

      Α) Οι Εντολές Κατανομής που εκδόθηκαν προς τη Μονάδα κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο δεν υπάρχει επαρκής μέτρηση.

      Β) Η συμμόρφωση της Μονάδας προς αυτές τις Εντολές Κατανομής η οποία εκτιμάται μέσω των δεδομένων που συλλέγονται από τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ.

      Γ) Οι μετρήσεις κατάλληλων Μετρητών Ελέγχου.

      Δ) Άλλα δεδομένα τα οποία κρίνει ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ σκόπιμο να λάβει υπόψη, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης κατά το 10.17 10.18 παράγραφος 2.Β.(2) του παρόντος Κώδικα.

    4. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 της παρούσας υποενότητας, και για τη διόρθωση ή εκτίμηση της ποσότητας ενέργειας που αντιστοιχεί σε Καταχωρημένους Μετρητές Φορτίου ή Μετρητές Ορίων Δικτύου, λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

      Α) Εάν η περίοδος κατά την οποία οι μετρήσεις δεν είναι διαθέσιμες ή δεν πιστοποιήθηκαν επιτυχώς σύμφωνα με τη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου είναι μικρότερη από μία Περίοδο Εκκαθάρισης Αποκλίσεων, η εκτίμηση των Δεδομένων Μετρήσεων βασίζεται στον σταθμισμένο μέσο όρο των Δεδομένων Μετρήσεων του ίδιου Μετρητή αμέσως πριν και αμέσως μετά τη χρονική περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκε το πρόβλημα. Η στάθμιση γίνεται με συντελεστές που αντιστοιχούν στη χρονική απόσταση της εκτιμώμενης μέτρησης από το σημείο συλλογής των ως άνω Δεδομένων Μετρήσεων.

      Β) Εάν η περίοδος κατά την οποία οι μετρήσεις δεν είναι διαθέσιμες ή δεν πιστοποιήθηκαν επιτυχώς σύμφωνα με τη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου είναι μεγαλύτερη από μία Περίοδο Εκκαθάρισης Αποκλίσεων, η εκτίμηση Δεδομένων Μετρήσεων βασίζεται στο μέσο όρο των Δεδομένων Μετρήσεων που συλλέχθηκαν κατά τρεις πρόσφατες και κατά το δυνατόν παρόμοιες ως προς το φορτίο Ημέρες Κατανομής για τις ίδιες Περιόδους Εκκαθάρισης Αποκλίσεων.

      Γ) Οι μετρήσεις κατάλληλων Μετρητών Ελέγχου.

      Δ) Άλλα δεδομένα τα οποία κρίνει ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ σκόπιμο να λάβει υπόψη, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης κατά το 10.17 παράγραφος 2.Β.(2) του παρόντος Κώδικα.

    5. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 της παρούσας υποενότητας, και για τη διόρθωση ή εκτίμηση της ποσότητας ενέργειας που μετράται από Μετρητές Διασυνδέσεων εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύοντες κανόνες του ENTSO-E και τα οριζόμενα στις σχετικές συμφωνίες του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ με τους άλλους ΔΣΜ.
    6. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 της παρούσας υποενότητας, και για τη διόρθωση ή εκτίμηση της ποσότητας ενέργειας που μετράται από Μετρητές Απευθείας Γραμμών ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ λαμβάνει υπόψη δεδομένα τα οποία κρίνει σκόπιμα, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης κατά το 10.17 παράγραφος 2.Β.(2) του παρόντος Κώδικα.
    7. Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ διενεργεί τη διόρθωση ή εκτίμηση των μετρήσεων εντός ενενήντα έξι (96) ωρών από τη λήξη της Ημέρας Κατανομής στην οποία αφορούν.
    8. Στην περίπτωση διόρθωσης ή εκτίμησης μετρήσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρούσας υποενότητας, η καταχώριση των αντίστοιχων Δεδομένων Μετρήσεων στη βάση δεδομένων μετρητών και μετρήσεων συνοδεύεται από σχετική σήμανση, ενώ σε ιδιαίτερο αρχείο καταχωρούνται όλα τα δεδομένα και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκαν για τη διόρθωση ή την εκτίμηση των μετρήσεων.
    9. Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ δημοσιεύει κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του κατάλογο των περιπτώσεων διόρθωσης ή εκτίμησης μετρήσεων, ο οποίος περιλαμβάνει:

      Α) Τον κωδικό του Καταχωρημένου Μετρητή και περιγραφή των εγκαταστάσεων η ροή ενέργειας των οποίων μετράται από τον Μετρητή,

      Β) Τον Εκπρόσωπο ή τους Εκπροσώπους του Μετρητή,

      Γ) Περιγραφή του λόγου εξαιτίας του οποίου κατέστη αναγκαία η διόρθωση ή εκτίμηση των μετρήσεων, και

      Δ) Κάθε άλλη πληροφορία η οποία είναι απαραίτητη για λόγους διαφάνειας.

    10. Λεπτομέρειες για τις εφαρμοζόμενες μεθόδους διόρθωσης ή εκτίμησης μετρήσεων ρυθμίζονται στο Παράρτημα Α «Τεχνικές Προδιαγραφές και Απαιτήσεις Καταχωρημένων Μετρητών».
    1. Για όλες τις Μονάδες Παραγωγής πλην των Μονάδων Αυτοπαραγωγών, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ αφαιρεί τα Δεδομένα Μετρήσεων που αφορούν το βοηθητικό φορτίο κάθε Μονάδας από τα Δεδομένα Μετρήσεων που αφορούν την έγχυση ενέργειας από τη Μονάδα Παραγωγής, εφόσον οι εγκαταστάσεις βοηθητικού φορτίου τροφοδοτούνται από κόμβους του ΕΣΜΗΕ και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας ή την παροχή Επικουρικών Υπηρεσιών από τη Μονάδα, με εξαίρεση την περίπτωση της χρήσης τους για την εξόρυξη πρώτων υλών ή καυσίμου. Συστήματα τροφοδοσίας με καύσιμο μίας Μονάδας Παραγωγής, που βρίσκονται στην ίδια θέση με τη Μονάδα θεωρούνται εγκαταστάσεις βοηθητικού φορτίου, εφόσον στον οριζόντιο ή κάθετο λογιστικό διαχωρισμό επιβαρύνουν τη δραστηριότητα παραγωγής της υπόψη Μονάδας.
    2. Στην περίπτωση κατά την οποία περισσότερες Μονάδες Παραγωγής είναι εγκατεστημένες στην ίδια θέση και δεν προσδιορίζεται σαφώς, ποια τροφοδοτεί με ενέργεια τις εγκαταστάσεις βοηθητικού φορτίου, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ κατανέμει την ποσότητα ενέργειας που πρέπει να αφαιρεθεί σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, με βάση ποσοστά κατανομής, τα οποία προκαθορίζονται από τους αντίστοιχους Παραγωγούς για τις Μονάδες τους αυτές. Το άθροισμα των ποσοστών κατανομής είναι ίσο με εκατό τοις εκατό (100%).
    3. Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ αφαιρεί τα Δεδομένα Μετρήσεων του βοηθητικού φορτίου από τα αντίστοιχα της παραγωγής ορισμένης Μονάδας Αυτοπαραγωγού, εάν η Μονάδα του Αυτοπαραγωγού είναι συγχρονισμένη με το ΕΣΜΗΕ και παράγει ποσότητα ενέργειας η οποία επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου του βοηθητικού της φορτίου. Η παραπάνω αφαίρεση
      δεν επιτρέπεται, εάν το βοηθητικό φορτίο εξυπηρετείται μέσω γραμμής η οποία δεν συνδέεται στον Υποσταθμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η Μονάδα.
    4. Από την παραγωγή μίας Μονάδας Παραγωγής δεν αφαιρούνται τα Δεδομένα Μετρήσεων του φορτίου το οποίο δεν αντιστοιχεί σε βοηθητικά φορτία της Μονάδας. Το φορτίο αυτό, στην περίπτωση που συνδέεται με το βοηθητικό σύστημα μίας Μονάδας και εξυπηρετείται από αυτή, προστίθεται στην ποσότητα ενέργειας που παράγει η Μονάδα αυτή.
    1. Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ τηρεί πλήρες αρχείο μετρήσεων και Δεδομένων Μετρήσεων, το οποίο περιλαμβάνει:

      Α) Τις μετρήσεις.

      Β) Τα Δεδομένα Μετρήσεων, με σήμανση στην περίπτωση που αυτά καθορίστηκαν κατόπιν διόρθωσης ή εκτίμησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο 10.18 του παρόντος Κώδικα.

      Γ) Αρχείο των δεδομένων και των μεθόδων διόρθωσης ή εκτίμησης των μετρήσεων.

    2. Τα στοιχεία του αρχείου αυτού τηρούνται από τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ για διάστημα πέντε (5) ετών από την καταχώρισή τους.
    3. Οι Χρήστες του ΕΣΜΗΕ και οι κάτοχοι άδειας διαχείρισης και κυριότητας Απευθείας Γραμμών έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου εφόσον έχουν έννομο συμφέρον.
    4. Λεπτομέρειες σχετικά με το αρχείο μετρήσεων και Δεδομένων Μετρήσεων, καθώς και της πρόσβασης σε αυτό κατά την παράγραφο (3), ρυθμίζονται στο Παράρτημα Α «Τεχνικές Προδιαγραφές και Απαιτήσεις Καταχωρημένων Μετρητών».