Διασύνδεση της Σκιάθου

Υποβρύχια διασύνδεση Μαντούδι-Σκιάθος

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου περιλαμβάνει μία εναέρια γραμμή μήκους 17 χλμ. με σημείο εκκίνησης το Μαντούδι και με κατεύθυνση τα βορειοανατολικά παράλια της Εύβοιας -από όπου ξεκινά το υποβρύχιο τμήμα της καλωδίωσης, μήκους 35 χλμ.- μετέπειτα προσαιγιαλώνεται στη Σκιάθο. 

 1.  Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου 150 kV ανάμεσα στη Σκιάθο και το Μαντούδι Ευβοίας τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου του 2020.

 2.  Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 52,3 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ηλεκτρική διασύνδεση είναι έργο-ορόσημο για τα νησιά των Σποράδων, καθώς όλο το σύμπλεγμα θα εξασφαλίσει ασφαλή ηλεκτροδότηση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες οπότε η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω της τουριστικής περιόδου.

 3. Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία Ελληνικά Καλώδια για το έργο «Μαντούδι-Σκιάθος», ύψους 42,8 εκατ. ευρώ, αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου μήκους 30 χλμ μεταξύ Σκιάθου και Εύβοιας, με μέγιστο βάθος πόντισης 400 μέτρων. Το δεύτερο σκέλος του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή νέου Υποσταθμού GIS 150/20 kV στη Σκιάθο, για το οποίο έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος η ABB με σύμβαση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

   

   

   

   

   

Οφέλη
 • Εξασφάλιση αξιόπιστης και σταθερής λειτουργίας των ηλεκτρικών δικτύων των Σποράδων ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες, με σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό και τη γενική οικονομική δραστηριότητα.
 • Εξυπηρέτηση του αυξανόμενου φορτίου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
 • Βελτίωση της ποιότητας τάσης για τους καταναλωτές όλων των Σποράδων.
 • Διατήρηση της υφιστάμενης διασύνδεσης με ΜΤ μέσω του Υ/Σ Λαύκου, ως εφεδρεία.
Χρονοδιάγραμμα του έργου
04/2022
Εκτιμώμενη ολοκλήρωση έργου
12/2020
Πόντιση υποβρύχιου καλωδίου
12/2019
Ολοκλήρωση συμβασιοποίησης