1. Τα έργα επέκτασης για τη σύνδεση εγκαταστάσεων ορισμένου Πελάτη ή του Δικτύου Διανομής βασίζονται σε διαστασιολόγηση του ΕΣΜΗΕ σύμφωνα με το κριτήριο «Ν-1». Είναι δυνατόν, μετά από αίτηση του Χρήστη, να υπάρξει εξαίρεση από την ελάχιστη αυτή απαίτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αποφεύγονται απαράδεκτες επιπτώσεις στη λειτουργία του ΕΣΜΗΕ σε συνθήκες που ικανοποιούν το κριτήριο «Ν-1». Η παροχή της εξαίρεσης αυτής απαιτεί ιδιαίτερη ρύθμιση που να προβλέπει διακοπή κατά προτεραιότητα της παροχής στη συγκεκριμένη σύνδεση με στόχο να αποφεύγονται κίνδυνοι για το ΕΣΜΗΕ. Εάν οι συνθήκες του ΕΣΜΗΕ στο Σημείο Σύνδεσης είναι ικανοποιητικές για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Χρήστη υπό τις ανωτέρω συνθήκες, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ καθορίζει τον τρόπο σύνδεσης με το ΕΣΜΗΕ.
2. Ο λεπτομερής τρόπος σύνδεσης εξειδικεύεται στη σχετική μελέτη που εκπονείται με ευθύνη του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ με βάση τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον παρόντα Κώδικα και στον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1388, στοιχεία που παρέχονται από τον αιτούντα και τις ειδικές απαιτήσεις του Χρήστη. Κατά τη μελέτη τηρούνται ιδίως τα εξής:
Α) Στην περίπτωση που η σύνδεση υλοποιείται σε υφιστάμενο υποσταθμό του ΕΣΜΗΕ, αυτή περιλαμβάνει κατ' ελάχιστο πλήρη πύλη γραμμής μεταφοράς στον Υποσταθμό από τον οποίο πραγματοποιείται η σύνδεση, τα έργα γραμμής μεταφοράς, αντίστοιχη απλοποιημένη ή πλήρη πύλη γραμμής μεταφοράς στους ζυγούς υψηλής τάσης του Χρήστη καθώς και οποιαδήποτε άλλα έργα απαιτούνται σύμφωνα με τον παρόντα Κώδικα και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1388 για την υλοποίηση της σύνδεσης.
Β) Στην περίπτωση που η σύνδεση υλοποιείται σε ενδιάμεσο σημείο υφιστάμενης γραμμής μεταφοράς του ΕΣΜΗΕ, αυτή πραγματοποιείται κατά κανόνα με είσοδο - έξοδο διπλού κυκλώματος γραμμής μεταφοράς, κατ' ελάχιστον του αυτού τύπου με τη γραμμή μεταφοράς στην οποία πραγματοποιείται η σύνδεση και πλήρεις ή απλοποιημένες πύλες γραμμής μεταφοράς στους ζυγούς υψηλής τάσης του Χρήστη.
ΕΝΟΤΗΤΑ 8.0 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΣΜΗΕ
ΜΕΡΟΣ Γ. ΕΡΓΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ
8.18 Σύνδεση Πελατών και Δικτύου Διανομής