Υπογραφή Συμβάσεων Κρήτης - Αττικής

Η Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική αποτελεί ένα όραμα δεκαετιών για τον ΑΔΜΗΕ και φέτος γίνεται πραγματικότητα.

Με δύο καλώδια υψηλής τάσης, το «μικρό» και το «μεγάλο», το μεγαλύτερο ελληνικό νησί μπαίνει στην «πρίζα» και γίνεται ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά ολόκληρης της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Το εθνικής σημασίας έργο, έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη καθώς  θα μπει τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής που θα κλείσουν.

Η Υπογραφή των Συμβάσεων πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις 10 Ιουνίου 2020 μεταξύ της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, της Αριάδνης Interconnection και των αναδόχων εταιρειών για το έργο, Prysmian, Nexans, Ένωση εταιρειών Ελληνικά Καλώδια – ΝΚΤ, Siemens και ΤΕΡΝΑ.

Στην εκδήλωση για την Υπογραφή όπως ήταν φυσικό παρευρέθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς. Το παρόν έδωσαν επίσης τοπικοί φορείς της Κρήτης και ο Περιφερειάρχης κος Σταύρος Αρναουτάκης.

Λόγω της κατάστασης και με σεβασμό στα νέα μέτρα προς αποφυγή μετάδοσης του ιού και νέων κρουσμάτων, η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, live streaming και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις και τα σχόλια των δημοσιογράφων.