Εγκαίνια της Διασύνδεσης Νάξου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης

Ο νέος υπερσύγχρονος Υποσταθμός στη Νάξο σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της Β' Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων

Ο νέος Υποσταθμός Νάξου εγκαινιάστηκε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου συνδέοντας το νησί με το Σύστημα Υψηλής Τάσης, γεγονός που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου και ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης εγκαινίασαν τη διασύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο και την Πάρο, καθώς και τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης στη Νάξο. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Νίκος Συρμαλένιος, ο δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας και άλλα στελέχη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Η Β’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων μεταξύ Νάξου-Μυκόνου και Νάξου-Πάρου, καθώς και την κατασκευή υποσταθμού κλειστού τύπου (GIS) στη Νάξο. Περιλαμβάνει, επίσης, την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020. 


Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά: «Σήμερα γιορτάζουμε ένα ακόμη βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων, ένα ιστορικό έργο με προϋπολογισμό 832 εκατ. ευρώ και για τα τέσσερα στάδια υλοποίησής του. Ειδικά για τη διασύνδεση της Νάξου, μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμών, οι συμβάσεις υπογράφηκαν μόλις το 2018. Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να υλοποιήσει αυτό το σημαντικό έργο χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις. Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την τέταρτη και τελευταία φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο, θέτοντας οριστικό τέλος στα προβλήματα ηλεκτροδότησης του νησιωτικού συμπλέγματος».