Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού GEIDCO ο ΑΔΜΗΕ

Διευρύνει τη διεθνή του παρουσία ο Διαχειριστής

Τη διεθνή του παρουσία διευρύνει ο ΑΔΜΗΕ, καθώς έγινε πρόσφατα μέλος του Οργανισμού για την Ανάπτυξη Παγκόσμιων Ενεργειακών Διασυνδέσεων (Global Energy Interconnection Development and Cooperation Organization - GEIDCO).  

Ο GEIDCO -που εδρεύει στο Πεκίνο- ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2016 μετά από πρωτοβουλία του Κινέζου προέδρου Xi Jinping. Αποτελεί διεθνή οργανισμό, με 274 μέλη από 22 χώρες (εταιρείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώσεις προσώπων, οργανισμοί). Κεντρική του αποστολή είναι να προωθήσει τις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις ώστε να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση για “πράσινη” ηλεκτροπαραγωγή, στο πλαίσιο της  «Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).  

Μάλιστα, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που συνδιοργανώνουν ΟΗΕ και GEIDCO την 1η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην οποία θα συμμετάσχει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. O στρατηγικός εταίρος του Διαχειριστή, State Grid of China, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον GEIDCO. 

Ο πρόεδρος της SGCC, Shu Yinbiao, είναι ένας από τους τρεις αντιπρόεδρους του Οργανισμού, μαζί με τον Dr. Steven Chu (πρώην υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ και κάτοχο βραβείου Νόμπελ Φυσικής) και τον γνωστό Ιάπωνα επιχειρηματία Masayoshi Son, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Softbank. Πρόεδρος του GEIDCO είναι ο Liu Zhenya, πρώην  επικεφαλής της State Grid. 

Η στρατηγική του GEIDCO  συμπυκνώνεται στη φράση  "Two Replacements, One Restore, One Increase" (Δυο Αντικαταστάσεις, Μια Αποκατάσταση, Μια Αύξηση). Οι δυο αντικαταστάσεις αφορούν στη αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές  στο ενεργειακό μείγμα και την αντικατάσταση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από “καθαρή” ηλεκτρική ενέργεια. 

Η αποκατάσταση αφορά στην αποκατάσταση του ρόλου των ορυκτών καυσίμων ως βιομηχανικής πρώτης ύλης και η αύξηση αφορά στην αύξηση του μεριδίου του ηλεκτρισμού στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.  

Ο GEIDCO φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε οργανισμό-πρότυπο για τη διασυνοριακή συνεργασία, συντονίζοντας τις προσπάθειες διαφορετικών χωρών για την ανάπτυξη ενός παγκοσμίου εμβέλειας ισχυρού και “έξυπνου” δικτύου ηλεκτρισμού, μιας πλατφόρμας που θα επιτρέψει την ανάπτυξη, μεταφορά και κατανάλωση καθαρής ενέργειας σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

Κοινοποιήστε